Hatay’ın İskenderun İlçesi’nde rölyef ve heykel sanatçısı Behzat Böke, yok olmaya yüz tutmuş mobilya oymacılığı mesleğini ayakta tutuyor. Klasik mobilya oymacılığıyla başlayan sanatsal çalışmalarına ahşaba hayat vererek devam eden Böke, kentte hala mesleği ısrarla yürütmeye çalışanları bir araya getiriyor.
Çalışmalarında genelde oyma işine ağırlık veren Behzat Böke oymacılığın yok olmaya mahkûm bir meslek olduğunu, bunu ayakta tutan insanlardan biri olarak İskenderun’un ismini Türkiye ve dünyaya duyurmaya çalıştığını, yaptıkları ürünlerin genelde yurt dışında ve yurt içinde alıcı bulduğunu söyledi.
Hazır mobilya sektörünün fabrikasyon çalıştığı için klasiğe yönelemediği için yeni nesil ustaların da yetişmediğini vurgulayan Behzat Böke, “Son zamanlarda yapmış olduğumuz tasarımlar, klasik mobilya ve oymacılık sanatı üzerine talep çok. Genelde İskenderun’da dış piyasaya çalışıyoruz. Yurt dışında ve içinde İhracatçı firmalar talep ediyor” dedi.
İskenderun’da kendi atölyelerinde yaptıkları klasik mobilya ve diğer ürünlerin dünyanın bütün ülkelerine gönderdiklerini ifade eden Behzat Böke “Şuanda Azerbaycan, Rusya, Kanada ya genelde daha çok koltuk takımı, mobilya takımı, sanatsal çalışmalar gidiyor. En son Azerbaycan Başkanlık Sarayı’na dekorasyon işi yaptım. Bundan bir ay önce de Cumhurbaşkanlığımıza da yuvarlak toplantı masası ve konsol yaptım”diye konuştu.
Engellilere Meslek Öğretiyor
Atölyelerinde engellilere de iş vererek onların bu mesleği öğrenmelerini sağladıklarını belirten Böke şunları söyledi: “Onları topluma kazandırmak büyük bir mutluluk veriyor. Bu konuda da elimizden geleni yapıyoruz. İki konuşma engelli çalışanımız var, 6-7 yıldır bizimle çalışıyorlar. Bu işi yaparak evlendiler, yuva kurdular
Kayıt ol
Kısıtlı Erişim: muhabbetim.org'u tam ve reklamsız kullanabilmek için üye olmalısın !
İlk okunmamış ileti • 1 ileti
• 1 sayfadan 1. sayfa
Ahşaba hayat veren son OymacılarTweet Takip et: @muhabbetimcom Kayıt olKısıtlı Erişim: muhabbetim.org'u tam ve reklamsız kullanabilmek için üye olmalısın !Veya sohbete katıl www.muhabbetim.com/sohbet her zaman katıl! |
||||
1 ileti
• 1 sayfadan 1. sayfa
-